EVIASPORTS ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Στην Ελλάδα… μετά το 1850

‘Χώρα ληστών εν τοις Υπουργείοις και επί των ορέων’

Γενέθλια χρονολογία του σύγχρονου ποδοσφαίρου κατοχυρώνεται το 1846. Την ίδια περίοδο, αλλά και στα χρόνια και τις δεκαετίες που ακολουθούν η Ελλάδα εξουθενωμένη απ’ τους σκληρούς αγώνες των παιδιών της για την εκδίωξη της Οθωμανίκης αυτοκρατορίας από τα πάτρια εδάφη, μεταξύ του ‘Τουρκικού φεσιού και του Φράγκικου ημίψηλου’ μέσα από ίντριγκες, δολοπλοκίες και διαρκείς έριδες των ‘μνηστήρων της εξουσίας’ και με πλήθος ληστοσυμμοριών να λυμαίνονται την ύπαιθρο, αλλά και τα τότε αστικά κέντρα μετά το 1850 και μέχρι τέλους του αιώνα που να βρει χρόνο και ηρεμία μέσα απ’ την παράκρουση και τον παραλογισμό της εποχής να ψυχαγωγήσει τους νέους της…

Χρόνια φτωχά και μίζερα. Στην εξουσία μετά το 1850 ο φιλοβασιλικός Ιωάννης Κωλέτης, ο παμπόνηρος Ηπειρώτης, ‘ο άρχοντας του ψεύδους και του ρουσφετιού’, άριστος μαθητής του Αλή Πασά στον οποίο έζησε ως γιατρός για πολλά χρόνια. ‘Όξω απ’ την κάμαρα που δεχόταν ο Κωλέτης τους ψηφοφόρους του στεκόταν μια μαϊμού και αυτή προ-υποδεχόταν τον καθένα με χίλια-δυο τσαλίμια και γκριμάτσες, δηλαδή αυτή πρώτο-κορόιδευε τους ανθρώπους’ όπως γράφει ο Ι. Μπενέκος. Αυτός ήταν ο Κωλέτης, ο ‘ηγαπητός’ (προσφιλής του έκφραση) και αυτή η φράση έμεινε μέχρις τις μέρες μας, ‘η μαϊμού του Κωλέτη’.

Είναι η περίοδος όπου η κομματική κραιπάλη των κυβερνήσεων και οι αυθαιρεσίες της βασιλικής καμαρίλας έχουν φέρει την χώρα σε αδιέξοδο. Και υστερότερα μετά το 1870, πρωθυπουργός ο δημαγωγός της Γορτυνίας Θεόδωρος Δεληγιάννης, άτολμος και αναποφάσιστος, ‘έπαιζε’ ανάλογα περιπαίζοντας το λαό, το παιχνίδι πότε του ‘πολέμου και πότε της ειρήνης’ παίρνοντας δικαιωματικά το προσωνύμιο του ‘ειρηνοπόλεμου’.

ο Χαρίλαος Τρικούπης

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα ευτύχησε έστω και τις περισσότερες φορές στην αντιπολίτευση να έχει ένα κορυφαίο πολιτικό άνδρα, τον Χαρίλαο Τρικούπη, που ο Τύπος αλλά και ο λαός εξυμνούν ως τον Ολύμπιο ηγέτη, ευθυτενή και αγέρωχο, υπόδειγμα σωστού πολιτικού ανδρός, που σεβόταν τον εαυτό του και τις ιδέες του.

Η Ελλάδα ανίσχυρη και εξουθενωμένη ‘χειρίζεται’ τον πόλεμο και την ειρήνη (Θεσσαλία-Κρήτη-Ήπειρο) κατά τα γούστα και τις διαθέσεις των Μεγάλων ή Προστάτιδων δυνάμεων αν θέλετε. Ο Χαρίλαος Τρικούπης επιχειρεί την ειρηνική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού έχει καταφέρει ν’ αποτρέψει έναν ασύμφορο και σίγουρα ολέθριο για τις αντοχές της χώρας νέο ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Ο ίδιος δέχεται απειλές για την ζωή του. Οι αντίπαλοι του τον αποκαλούν προδότης σ’ ένα αντιδραστικό παραλήρημα που υπερβαίνει τα όρια της χώρας, παρουσιάζοντας την ‘Ελλάδα χώρα που λυμαίνονται οι λησταί εν τοις υπουργείοις και επί των όρεων’.

Ληστοκρατεία… και στη Χαλκίδα ο λήσταρχος Καλαμπαλίκης εισβάλλει με τα παλικάρια του στην οικία του Υπουργού Ναυτικών, Χαλκιδέου Νικόλαου Βουδούρη. Η λέμβος που μετέφερε τους ληστές ορμώμενη απ’ την Βοιωτική ακτή είχε καταπλεύσει στο Κεφαλόσκαλο. Η οικία Βουδούρη επί της παραλιακής. Τότε λοιπόν είχε πέσει θύμα απαγωγής η κόρη του Σκεύω, που απελευθερώθηκε ένα μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο του 1856, καταβάλλοντας λύτρα, που συγκέντρωσε ο Υπουργός και με την συνδρομή των Χαλκιδέων ύψους του υπέρογκου για την εποχή ποσού των σαράντα χιλιάδων δραχμών. Τις είκοσι πέντε χιλιάδες κατέβαλε το κράτος (Κυβέρνηση Βούλγαρη) προκαλώντας σάλο για τους λοιπούς θνητούς, που κι αυτοί υπέφεραν απ’ τους ληστοσυμμορίτες χωρίς όμως να τους νοιάζεται κανείς. Η Κυβέρνηση δικαιολόγησε το ποσό ως ‘αποζημίωση’… έναντι της προσφοράς της οικογένειας στον αγώνα του ’21.

Τότε είχαν καταδικαστεί για συνέργεια ο μυλωνάς Κουτσομύτης που είχε περάσει με τις βάρκες του, τους περισσότερους ληστές απ’ την Βοιωτική στην Ευβοϊκή ακτή, ο μεγαλοτσέλιγκας που είχε τις στάνες και τα καλύβια του στην βορειανατολική πλευρά της Χαλκίδας (σημερινή περιοχή Παπαθανασίου-Βροντού), που έκρυβε μέχρι να νυχτώσει τους ληστές, Δήμος Ντάντσκας, ο υπηρέτης Ραμόπουλος και ο κηπουρός Χατζηχρήστος.

Σ’ αυτό το δεύτερο ήμισι του 19ου αι. αναφέρεται και Δήμαρχος Ηρακλής Γαζεπης, να περιοδεύει στους δρόμους και τις γειτονιές της Χαλκίδας (μετά το 1880), πάνω σε άμαξα και να τιμωρεί μαστιγώνοντας ο ίδιος όσους είχαν παραβατική συμπεριφορά στην Εβδομαδιαία Αγορά, επί των ημερών του οποίου κατασκευάστηκε, με την παρουσία των δημοτών για παραδειγματισμό.

Φεύγοντας τούτος ο αιώνας ένας Χαλκιδέος αξιωματικός ο Παπαναστασίου, ‘πέφτει’ στον ατυχή πόλεμο με το εκστρατευτικό σώμα της Κριμαίας στα 1897, τον οποίο η μικρή και πάμπτωχη Ελλάδα ‘πλήρωσε’ πανάκριβα.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (25/1/2020): Αμαρυνθιακός-Κάρυστος 3-3 (photos)

eviasports

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Αποτελέσματα & τελική βαθμολογία

Κώστας Λαγός

Α’ ΕΠΣΕ: Δροσιά-Ταμυναϊκός 0-4

Κώστας Λαγός