BLOGS EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Η Γέννηση του Βασιλιά

Η Γέννηση του Βασιλιά
Τα σφαιροπαιχνίδια του αρχαίου κόσμου

Η καταγωγή και γέννηση του Ποδοσφαίρου, στοιχεία που δίνουν το στίγμα της προέλευσης του, χάνονται κυριολεκτικά στα βάθη των αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και προϊστορίας, όσο κι αν τούτο αγγίζει τα όρια του θρύλου ή του μύθου.

Ανατρέχουμε στην παλιά βιβλιογραφία και συμβουλευόμαστε την εγκυκλοπαιδική έρευνα στο χώρο των αθλημάτων του διευθυντή Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Κλεάνθη Παλαιολόγου, σε μια εκτεταμένη προσπάθεια να καταγράψει τις αρχέτυπες ρίζες του σύγχρονου ποδοσφαίρου που εμφανίζεται υπό την σημερινή του μορφή στα μέσα του 19ου αι. και συγκεκριμένα στα 1846 στην Αγγλία που δικαίως αποδίδεται ο τίτλος του ‘λίκνου του σύγχρονου Φουτ-μπολ’.

Αρχαίοι λαοί όπως οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την πατρότητα μιας μορφής αρχέγονου ποδοσφαίρου, υπό την έννοια κάποιων σφαιριστικών παιχνιδιών. Η κυλιόμενη σφαίρα, πάντα ήταν ένα αντικείμενο που συγκέντρωνε το βλέμμα, την περιέργεια και το ενδιαφέρον του ανθρώπου απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ακόμη και τα πιο κοντινά μας ζώα, όπως ο σκύλος και η γάτα ενθουσιάζονται στο κυνηγητό μιας ολοστρόγγυλης μπάλας, πολύ περισσότερο ένας ενήλικος άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε ν’ αναπτύξει δεξιότητες σωματικές και πνευματικές για να κάνει ελκυστικότερα τα παιχνίδια της μπάλας.

Θα ήταν σαφώς υπερβολή να προσπάθησουμε να παρουσιάσουμε ομοιότητες, κοινή ιδεολογία και φιλοσοφία δύο διαφορετικών πραγμάτων, που έχουν κοινό σημείο αναφοράς την σφαίρα σαν βασικό εξάρτημα εξάσκησης και αγωγής του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Θα ήταν μια ουτοπική ιχνηλασία στα βάθη των αιώνων, που απλά και μόνο θυμηδεία θα μπορούσε να προκαλέσει στους αναγνώστες αυτού του βιβλίου, επειδή σε μια ‘σαρκόφαγο’ κάποιου αρχαίου Αιγύπτιου βασιλιά βρέθηκε ένα στρογγυλό αντικείμενο, που προσομοίαζε με την μπάλα της σύγχρονης εποχής.

Πρόδρομος Εποχή

Ποδόσφαιρο αναγεννησιακού τύπου

Κάποια σχετικά εννοιαλογικά στοιχεία αναφορικά με την συγκρότητση, οργάνωση, διατάξη, τον χώρο και τον επιδιωκόμενο στόχο σε στοιχειώδη βαθμό, δείχνουν να θέλουν να προσαράξουν στις προπόδιες παρυφές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, έθνη και λαοί, διεκδικώντας κοινή καταγωγή. ιδεολογία και συνάφεια με τις ομόαιμες πριγκηπικές ρίζες του νεοφώτιστου στα 1846 ‘βασιλιά.

‘Μνηστήρες’ οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ιτάλοι, της Αναγεννησιακής Ευρώπης. Το χρονοημερόνολιο τρέχει τον 14ο έως 18ο αι.

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί πρώτοι άνοιξαν το δρόμο, για να πάρει το ποδόσφαιρο την εξελιγμένη μορφή του στην γείτονα Αγγλία από τις αρχές του 14ου αι. Στην Πικαρδία της ΒΔ Γαλλίας κυκλοφόρει μια παράδοση για ένα σφαιριστικό παιχνίδι που παιζόταν με μεγάλη σφαίρα κατά τις διαφορές εκκλησίαστικες γιορτές. Στόχος των διαγωνιζομένων ήταν να μπει η σφαίρα μέσα σ’ ένα κύκλο στηρίγμενο σε ξύλο. Το παιχνίδι παιζόταν μεταξύ γειτονικών χωριών σε γήπεδο τριακοσίων (300) μέτρων. Ο Κάρολος ο Ε’ όταν απογόρευσε τα παιχνίδια, κατήργησε στην Γαλλία και το ‘ποδόσφαιρο’ προς το τέλος του 14ου αι.

Για τους Άγγλους υπάρχει μια παράδοση που τοποθετεί την αρχή του Αγγλικού ποδοσφαίρου, σε μια μακάβρια ιστορία. Σε εποχή πολύ μακρινή που οι Άγγλοι ήταν λαός άγριων πολεμιστών, συνήθιζαν συχνά να εορτάζουν την πολεμική τους νίκη, παίρνοντας το κεφάλι ενός αντιπάλου πολεμιστή, που είχε σκοτωθεί στην μάχη, και αφού το καθάριζαν και άφηναν το κρανίο, έπαιζαν μ’ αυτό σε αντικατάσταση της μπάλας. Με την πάροδο του χρόνου η άγρια αυτή συνήθεια χάθηκε και την νεκροκεφαλή αντικατέστησε ένα τόπι φτιαγμένο από πανιά. Για τον ‘πρόδρομο’ βασιλιά πληροφορίες ακόμη δίνει ο συγγραφέας Γουώλτερ Σκοττ και συγκεκριμένα για ένα παιχνίδι Αγγλίας-Σκωτίας με 20 εκατέρωθεν.

Οπωσδήποτε εις την πρωταρχική του μόρφη ήταν ένα παιχνίδι πλήθους, το οποίο ευτύχησε να γνωρίσει τέτοια δημοτικότητα ώστε να παίζεται σ’ όλες τις λαϊκές γιορτές. Σίγουρα όμως γνώρισε και διωγμούς, εξ αιτίας της καχυποψίας των αρχόντων. Πρώτος στην Αγγλία ο Εδουάρδος ο Β’ έβγαλε απαγορευτικό διάταγμα και ακολούθησαν κι άλλοι. Όλα αυτά διαδραματίζονται στα μέσα του 16ου αιώνα.

Τέλος οι Ιταλοί έχουν πολλούς λόγους να διατείνονται ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι Ιταλικής προέλευσης. Το gioco del calcio παιζόταν στην Φλωρεντία από τα μέσα του 16ου αι. Ήταν ένα δημόσιου ενδιαφέροντος παιχνίδι με δύο ομάδες νέων που προσπαθούσαν για ευχαρίστηση και φιλοδοξία να φέρουν στην αντίπαλη περιοχή μια μέτρια μπάλα φουσκωμένη με αέρα. Οι διαστάσεις του γηπέδου που παιζόταν το προσομοιούμενο και υποτυπώδες ‘ποδόσφαιρο’ ήταν 100×50 μέτρα και έπαιρναν μέρος από κάθε ομάδα 27 παίκτες. Σημειωνόταν τέρμα (goccia), όταν η μπάλα ύστερα από κλωτσιά ή γροθιά περνούσε την γραμμή του τέρματος, που οριοθετούταν από δύο κολώνες. Ήταν ένα παιχνίδι, όπου συμμετείχαν μέλη-εκπρόσωποι της τότε αστικής τάξης και υψηλοί αξιωματούχοι της εκκλησίας.

Οι πάπες Κλήμης 7ος, Λέων 10ος και Ουρβανός 7ος υπήρξαν πρωταθλητές του Φλωρεντίνου ποδοσφαίρου. Το calcio παιζόταν στην Φλωρεντία έως το 1700 απ’ όπου κατόπιν πέρασε μ’ αυτή την μορφή και στη Γαλλία, του οποίου τα ίχνη βρίσκουμε στα μέσα του 18ου αι. στην Λυών.

Αντιθέτως θα λέγαμε όμως οι κατασταλτικοί νόμοι, τόνωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και απογείωσαν την δημοτικότητα του αθλήματος, ώστε μετά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αι. να κάνει την θριαμβευτική εμφάνιση του, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά καλλιέργεια και ανάπτυξη κυρίως στα κολλέγια και τους πρώτους κανονισμούς παιδιάς.

Σύγχρονη εποχή

Άγγλοι οι ιεραπόστολοι της νέας πανθρησκείας

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο οφείλει την καταγωγή του και την παγκοσμιότητα που απέκτησε για την συνέχεια, στους Άγγλους φοιτητές. Τα Αγγλικά πληρώματα των πολεμικών πλοίων απλά το διέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από αποστολές στις αποικίες και τις φίλες χώρες.

Το 1846 οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ θέσπισαν τους πρώτους κανονισμούς παιδιάς. Ο χρόνος βραχύς για το ποδόσφαιρο και την διάδοση του σ’ ολόκληρη την Αγγλία. Το 1862 ιδρύθηκε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος η ‘Νοττς Κάουντυ’. Ένα χρόνο αργότερα έχουμε την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ποδόσφαιρο στην Αγγλία γνωρίζει αλματώδη εξέλιξη. Οι σύλλογοι ιδρύονται ο ένας μετά τον άλλο και οι αγωνιστικές συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπευτικών ομάδων πυκνώνονυ και αποκτούν έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των θεατών.

Η ‘Κουϊνς Παρκ’ είναι η πρώτη ομάδα της Σκωτίας με ιδρυτικό και καταστατικό στα 1867, ενώ το 1871 διεξήχθη για πρώτη φορά το Κύπελλο Αγγλίας. Η ‘Γουώντερερς’ ήταν η πρώτη νικήτρια του κυπέλλου που επιβλήθηκε 1-0 στον τελικό της ‘Ρούγιαλ Ίντζινιρς’.

Στο μεταξύ στην Αγγλία το ποδόσφαιρο κατακτά όλο και πιο πλατιά στρώματα. Γίνεται ένα λαϊκό σπορ, σε μια αρμονία με την ψυχοσύνθεση των απλών ανθρώπων. Τα γήπεδα γεμίζουν με θεατές και ταυτόχρονα τα ταμεία των συλλόγων. Οι ταλαντούχοι ποδοσφαριστές εγείρουν απαιτήσεις και πολλοί τους μιμούνται. Το 1885 νομιμοποιείται επίσημα το καθεστώς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Με το τέλος του αιώνα, ιδρύονται Ενώσεις και Ομοσπονδία. Η διαιτησία αποτελεί πλέον θεσμικό όργανο, ο αριθμός των διαιτητών αυξάνεται και ιδρύεται στα 1893 η Ομοσπονδία Διαιτητών της Αγγλίας. Το ίδιο διάστημα οι κανονισμοί βελτιώνονται μέσα από μια πλημμυρίδα τροποποιήσεων και πρόσθετων κανόνων.

Η FIFA ιδρύεται στις αρχές (1904) του επόμενου αιώνα, υποχρεωμένη να στεγάσει και να φροντίσει ζητήματα εθνικών ομοσπονδιών που ιδρύονται από χώρα σε χώρα με γρήγορους ρυθμούς.

Ταχύτατοι βέβαια είναι και οι ρυθμοί διάδοσης του αθλήματος, όχι μόνο στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Λατινική Αμερική με την Αργεντινή να προχωρά πρώτη στην ίδρυση Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σήμερα το Ποδόσφαιρο ενδημεί παντού. Στο Αφγανιστάν, στο Σουρινάμ, στην Μποτσουάνα. Εκεί που οι ιθύγοντες νόες της ανθρωπότητας ελάχιστα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, οικονομίας και θρησκείας (πανθρησκεία) τομείς που αποτελούν τους βραχίονες του πνεύματος της παγκόσμιοποίησης, το ποδόσφαιρο κατακτά ειρηνικά τον κόσμο, παίρνει περίοπτη θέση στην λαϊκή συνείδηση και υποχρεώνει ακόμη και κυβερνήσεις να υποκλιθούν μπρος στην μεγαλειώδη εμφάνιση του ‘νέου βασιλιά’.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Νεάπολη-Κύζικος Αρτάκης 1-10

Κώστας Λαγός

ΑΕ Καθενών: Τρεις προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (18/12/2011): Αλάτσατα-Αυλωνάρι 1-2

eviasports