EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός Χ.-Εύριπος Χ.: Οι άσπονδοι φίλοι

Ολυμπιακός και Εύριπος Χαλκίδος ήταν κάτι σαν να λέμε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, Σέλτικ – Ρέιντζερς. Όχι βέβαια όσον αφορά την ποιότητά τους, αλλά την αντιπαλότητα που υπήρχε μεταξύ τους. Δύο περιοχές της Χαλκίδας που μόνο με συρματοπλέγματα δεν ήταν χωρισμένες (εννοώ αθλητικά). Η Νεάπολη προσφυγική περιοχή προπύργιο του Ευρίπου και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Χαλκίδας με τον Ολυμπιακό. Η κόντρα αυτών των δύο ομάδων ευτυχώς δεν κράτησε πολύ, παρά μόνο πέντε χρόνια. Ο Εύριπος δημιουργήθηκε το 1962 από τη συγχώνευση της Προποντίδας, της Ένωσης και της ΑΕΚ και διαλύθηκε το 1967, όταν έγινε υποχρεωτική συγχώνευση του με τον Ολυμπιακό επί δικτατορίας και έτσι δημιουργήθηκε ο ΑΟ Χαλκίς.

Το αξιοσημείωτο σε όλη αυτή τη κόντρα ήταν, ότι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερη ομάδα από τον Εύριπο, εύρωστος οικονομικά, ενισχυμένος με ποδοσφαιριστές έμπειρους από μεγάλες ομάδες και με πλούσια ιστορία, οι μάχες μεταξύ τους ήταν πάντα αμφίρροπες και οι αγώνες τους πολλές φορές επεισοδιακοί.

Βρέθηκαν αντιμέτωποι δέκα φορές, οκτώ στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και δύο στο Κύπελλο Ελλάδας. Το ‘κοντέρ’ τελικά έγραψε πέντε νίκες ο Εύριπος, τέσσερις νίκες ο Ολυμπιακός και μία ισοπαλία. Όλα τα παιχνίδια κρίθηκαν στο ένα γκολ, εκτός από μία νίκη του Ολυμπιακού με 2-0.

Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι τα νεαρά παιδιά του Ευρίπου, όλη τη χρονιά ζούσαν με το πότε θα έλθει η στιγμή να παίξουν με τη μεγάλη ομάδα της πόλης τον Ολυμπιακό, να τον κερδίσουν και να αποδείξουν σε όλη τη Χαλκίδα ότι υπάρχουν και αυτοί και δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Όταν έμπαιναν στο γήπεδο υπερέβαλαν εαυτούς, με λίγα λόγια ‘έτρωγαν σίδερα’ και έτσι η ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων εξαφανιζόταν. Όταν λοιπόν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τον Ολυμπιακό, όλος ο φίλαθλος κόσμος μιλούσε για πολύ μεγάλη έκπληξη.

ΠΗΓΗ: Ποδόσφαιρο του χθες και του σήμερα

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέρσι… σαν σήμερα (20/5/2019)

eviasports

Α’ ΕΠΣΕ: Καλοχώρι/Παντείχι-Όλυμπος Γυμνού 3-5

Δημήτρης Νικολάου

Γ’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Θύελλα Κοντοδεσποτίου-Ρομαϊκός 1-3

Κώστας Λαγός