Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου ανοίγει την αυλαία του eviasports!
Ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας στην ευβοϊκή αθλητικογραφία, που έχει ως στόχο να παρουσιάζει έγκαιρα και έγκυρα τις αθλητικές δραστηριότητες του νησιού μας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα. Σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος ν’ ανοίξει η αυλαία του eviasports είναι με μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο της Εύβοιας. Αρχικά ως ποδοσφαιριστής, στην συνέχεια ως παράγοντας της ομάδας του χωριού του και έπειτα ως διοικητικό στέλεχος και πρόεδρος, για περισσότερο από μια δεκαετία, της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης. Παρατηρώντας τον κανείς να μιλά για το ευβοϊκό ποδόσφαιρο, καταλαβαίνει πόσο πολύ αγαπά τον τόπο του και αυτό που κάνει γι’ αυτόν απ’ το δικό του μετερίζι. Δεν σταματά να κάνει όνειρα και να βάζει νέους στόχους, δείχνοντας πως συνεχίζει να έχει διάθεση και ενθουσιασμό ‘νιόβγαλτου’, που συνδυαζόμενα με την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου στο eviasports.gr σε μια συνέντευξη καθαρά ποδοσφαιρική, μιλά για όλα τα βασικά ζητήματα του ευβοϊκού ποδοσφαίρου και τα όσα αναφέρει, αντικειμενικά, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον!
-Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν;
Καταρχάς, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχετε δείξει δείγματα της δουλειάς σας, αλλά μιας και κάνετε ένα νέο ξεκίνημα με μια καινούργια συνεργασία, εύχομαι τα καλύτερα. Ο χώρος σας χρειάζεται, όπως μας χρειάζεται όλους. Να συνεχίζουμε να δουλεύουμε ο καθένας απ’ το μετερίζι του, για την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, για να προσφέρουμε στην κοινωνία.
Ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές. Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολες απ’ όταν εμείς ήμασταν μικροί και παίζαμε ποδόσφαιρο και τα μεροκάματα ήταν πολύ χαμηλά, γιατί τώρα ο κόσμος είναι υπερχρεωμένος και θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για το κοινό καλό του ποδοσφαίρου που αγαπάμε.
-Μια νέα χρονιά λοιπόν στο τοπικό ποδόσφαιρο. Πως είναι τα πράγματα;
Κάθε νέα χρονιά σηματοδοτεί κάτι καινούργιο. Μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενο, αλλά όταν ηγείσαι μίας προσπάθειας ως ‘Ένωση’ (μπορεί να μην είμαι μπροστά αλλά είμαι δίπλα με τα παιδιά όλα και συνεργαζόμαστε σε όλα γιατί η παράταξη αυτή δουλεύει ακατάπαυστα για το καλό του ευβοϊκού ποδοσφαίρου, δεν παύει όμως να έχει το άγχος της αρχής). Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Γιατί ένα καλό ξεκίνημα ομαλοποιεί τις καταστάσεις και προχωράει τα πράγματα για ένα πρωτάθλημα χωρίς προβλήματα.
Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, δεν θα έλεγα ότι είναι καλή για τις ομάδες μας στη Γ’ Εθνική. Είναι κάτι το οποίο μας ‘αρρωσταίνει’ όλους, αλλά στο τοπικό πιστεύω ότι οι ομάδες είναι τριών ‘ταχυτήτων’. Υπάρχει μία ‘ταχύτητα’ με ομάδες επιπέδου Γ’ Εθνικής, η δεύτερη που είναι τοπικού επιπέδου και η τρίτη με ομάδες που θα παλέψουν για να σωθούν. Έτσι το βλέπω σ’ αυτή τη φάση, παρόλο που είναι νωρίς ακόμη. Δεν παύει όμως η κάθε έδρα να είναι δύσκολη, έστω και μιας ομάδας που παλεύει για να σωθεί, γι’ αυτό και θα δούμε ένα πρωτάθλημα με πολλές εκπλήξεις, αλλά και με πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ήδη απ’ τις πρώτες αγωνιστικές έχουμε δείγμα ‘γραφής’ καλής αγωνιστικής διάθεσης. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και ‘μεις σαν φορείς, σαν ‘Ένωση’ και σαν διαιτησία, που ζητάμε και τη συνεργασία των προπονητών, να υπάρξει αυτός ο συνδετικός κρίκος, ώστε να βοηθήσουμε να φέρνουν οι ομάδες κόσμο στα γήπεδα, ώστε από κει να έχουν έσοδα, γιατί πάντα στο τέλος θα καταλήγουμε στο οικονομικό. Γιατί τα έσοδα είναι αυτά που θα βοηθούν να μην βάζουν οι παράγοντες πολλά λεφτά απ’ την τσέπη τους και να βγάζουν τις υποχρεώσεις τους.
η δουλειά της ‘Ένωσης’ είναι απ’ τη στιγμή που τελειώνουν τα πρωταθλήματα, ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Εκεί είναι όλη η δουλειά της. Και εκεί θα πρέπει να έχει όραμα και να βλέπει μπροστά
-Κατά πόσο σας προβληματίζει, που είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η αδυναμία κάποιων ομάδων να κατέβουν στα πρωταθλήματα. Ένα σχόλιο για τον καταρτισμό των πρωταθλημάτων. Έχετε ήδη ανακοινώσει το πλάνο για τη σεζόν 2019-20.
Η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί η δουλειά της ‘Ένωσης’ είναι απ’ τη στιγμή που τελειώνουν τα πρωταθλήματα, ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Εκεί είναι όλη η δουλειά της. Και εκεί θα πρέπει να έχει όραμα και να βλέπει μπροστά. Είχαμε αντιληφθεί από πέρσι ότι πολλά σωματεία δεν μπορούν να κατεβαίνουν και ήδη έχουμε φθίνουσα πορεία. Αν θα φύγουμε απ’ το νομό μας και πάμε γεωγραφικά σ’ όλη την Ελλάδα, θα δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ‘καθίζηση’ σε ομάδες. Το ίδιο έχουμε και ‘μεις. Πολλές ομάδες δηλώσαν συμμετοχή δυο και τρεις φορές και παίρναν τη συμμετοχή τους πίσω.
Αυτό το είχαμε προβλέψει και προσπαθήσαμε οικονομικά να στηρίξουμε τα σωματεία. Μεγάλη είναι η συμμετοχή της ‘Ένωσης’ στην πληρωμή των διαιτησιών, σ’ όλες τις κατηγορίες. Και ιδιαίτερα στη Γ’ ΕΠΣΕ, που πιστεύω ότι στην τρίτη κατηγορία στηρίζεται η ύπαρξη του αθλητισμού και πολιτισμού στην περιφέρεια. Και κάνω λόγο για ‘πολιτισμό’ γιατί μέσα στον πολιτισμό είναι και το ποδόσφαιρο, αλλά και η άθληση. Και αυτό θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός της ‘Ένωσης’, ώστε να κρατάει ‘ζωντανούς οργανισμούς’. Και ‘ζωντανοί οργανισμοί’ δεν είναι μόνο τα σωματεία στη Χαλκίδα, αλλά είναι και το κάθε χωριό να έχει ένα ‘κύτταρο’ αθλητισμού. Και από κει πηγάζει και ο πολιτισμός γιατί το κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία. Και αυτή είναι βάση μας, πάνω στην οποία προσπαθούμε να καλύπτουμε κάποια έξοδα οικονομικά όσο μπορούμε. Διαιτητικά έξοδα ή κάποιες μετακινήσεις ή κάποια φαγητά, προσπαθεί να τα καλύπτει η ‘Ένωση’ και ας μην χρηματοδοτείται με ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία.
Το ‘χω πει πολλές φορές, μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά λυπάμαι για την πολιτεία που δεν χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πλέον δεν χρηματοδοτείται ούτε απ’ την ΕΠΟ. Όλη τη χρονιά μέχρι τώρα η ‘Ένωση’ έχει πάρει μόνο πέντε χιλιάδες ευρώ απ’ την ΕΠΟ, όταν την εποχή που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση της ΕΠΣ Εύβοιας έπαιρνε γύρω στα 100 χιλιάδες ευρώ.
Απλώς όλα αυτά τα χρόνια της διοίκησης μας κάναμε μια οικονομοτεχνική μελέτη, γνωρίζοντας τα έξοδα, φροντίσαμε να έχουμε έσοδα, με καταμερισμό σε όλα τα σωματεία και από κει να μπορούμε πάλι να επιστρέφουμε χρήματα και να δημιουργούμε-διοργανώνουμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Και πέρα απ’ αυτό είμαστε διαρκώς σε αναζήτηση χορηγών, με στόχο αυτά τα λεφτά να τα επιστρέψουμε στα σωματεία.
-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η Γ’ ΕΠΣΕ.
Το ενδεχόμενο να καταργούσαμε τη Γ’ ΕΠΣΕ το λέγαμε και ‘μεις εδώ στην ‘Ένωση’. Αλλά όταν συζητάς με σωματεία στην περιφέρεια, σου λένε ότι ‘εμείς δεν αντέχουμε να κατέβουμε στη Γ’ ΕΠΣΕ, να αντέξουμε να κατέβουμε στη Β’;’. Γιατί στη Β’ ΕΠΣΕ τα έξοδα είναι περισσότερα. Και όλα αυτά είναι ένας ισοσκελισμός, που πρέπει να κάνεις, εσόδων-εξόδων, για τη δημιουργία των πρωταθλημάτων, την στήριξη της ‘Ένωσης’ και την ανταπόδοση των χρημάτων αυτών από την ‘Ένωση’ προς τα σωματεία. Άρα τα μηνύματα που πήραμε εμείς ήταν -σχεδόν από όλη την περιφέρεια- να μην καταργηθεί η Γ’ ΕΠΣΕ.
-Σε περίπτωση κατάργησης ίσως υπήρχαν προβλήματα ανταγωνισμού και κινήτρων για κάποιες ομάδες.
Η Γ’ με τη Β’, όπως και η Β’ με την Α’, έχουν τεράστιες διαφορές. Σωματεία που ήταν της Γ’ ΕΠΣΕ, αν τα ανέβαζες στη Β’ και παίζανε με ομάδες που πρωταγωνιστούν, θα ‘τρώγανε’ 15 γκολ. Το αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση, θα έφευγε η διάθεση και θα ντρεπόντουσαν και τελικά δεν θα κατέβαιναν. Άρα θα πηγαίναμε προς πιο γρήγορη κατάργηση σωματείων. Η προσπάθεια της ‘Ένωσης’, και γι’ αυτό πήρε απόφαση να αναδιοργανώσει τα πρωταθλήματα, είναι Ήμουν πάντα της άποψης ότι η β’ κατηγορία πρέπει να διεξάγεται σε δύο ομίλους, για να είναι ανταγωνιστική. Δηλαδή, δυνατά σωματεία όσο πιο δυνατά είναι, θα ‘σπρώχνουν’ προς τα πάνω όσο το δυνατόν πιο ισχυρές ομάδες. Γιατί δεν είναι ωφέλιμο, οι ομάδες που ανεβαίνουν απ’ τη Β’ ΕΠΣΕ να έχουν τεράστια διαφορά απ’ την α’ κατηγορία και να πέφτουν. Οπότε πρέπει να δυναμώσεις. Άρα δυναμώνοντας τη Β’ ΕΠΣΕ, με το να κάνεις δύο τους ομίλους, πας προς αυτή τη κατεύθυνση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε θέμα αποστάσεων, η Εύβοια είναι απ’ τους πιο δύσκολους νομούς στην Ελλάδα. Κατά μήκος ‘πιάνει’ πέντε νομούς. Ξεκινώντας απ’ την Ανατολική Αττική, Αθήνα, Δυτική Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία ως και Μαγνησία. Για να φύγει κάποιος απ’ την Κάρυστο και να φτάσει στην Αιδηψό, θέλει σχεδόν μια μέρα. Και με κάθε άλλο παρά ιδανικούς δρόμους. Άρα κάνεις μια ισχυροποίηση του β’ τοπικού και απλοποιείς τη Γ’ ΕΠΣΕ, χωρίζοντας την σε τρεις ή και τέσσερις ομίλους, αν χρειαστεί. Έτσι δίνεις το έναυσμα σε σωματεία, με μικρές αποστάσεις, να κατέβουν, με πενιχρά έξοδα και με την ανάλογη στήριξη που δίνει η ‘Ένωση’. Γιατί και η ‘Ένωση’ όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα της. Όσο πιο πολλά έσοδα έχει τόσο πιο πολύ βοηθάει τα σωματεία. Και μην ξεχνάμε ότι είχαμε αποζημιώσεις να δώσουμε. Είχαμε μισθούς που πλησιάζαμε τα 100 χιλιάρικα και τώρα είμαστε στα 35. Καταλαβαίνετε ότι τα λεφτά ήταν πάρα πολλά.
Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα στην ‘Ένωση’ που την κάνει πρότυπο σ’ όλη την Ελλάδα. Τα σωματεία γνωρίζουν πλήρως τι και που πληρώνουν, με πλήρη ανάλυση. Με ένα πάτημα κουμπιού παίρνουν την καρτέλα τους και φεύγουν
Είμαι της άποψης, και το λέω και στους υπαλλήλους, και τρεις υπαλλήλους που έχουμε είναι πολλοί. Ποτέ δεν θα διώξουμε υπάλληλο, δεν είμαστε αυτής της άποψης. Περιμένουμε συνταξιοδοτήσεις, να φύγουνε όταν έρθει ο καιρός τους, αλλά θα πρέπει -ή εμείς ή ο οποιοσδήποτε είναι στη διοίκηση- να οργανώσει πλέον βάσει των σημερινών οικονομικών συνθηκών την ‘Ένωση’. Και αυτό κάνουμε. Και μην ξεχνάμε ότι στην οργάνωση της ‘Ένωσης’, πλέον εδώ και δύο χρόνια δεν περιμένει ούτε ένας άνθρωπος στην ουρά. Παλιά περιμέναμε εδώ μέχρι τα σκαλιά της πολυκατοικίας. Ήταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια να το κάνω και θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο που δεν έγινε πιο γρήγορα, για να λέω και τα λάθη μου, και όχι τις ‘σκληρύνσεις’ που υπήρχαν εντός. Αλλά τελικά το καταφέραμε. Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα στην ‘Ένωση’ που την κάνει πρότυπο σ’ όλη την Ελλάδα. Τα σωματεία γνωρίζουν πλήρως τι και που πληρώνουν, με πλήρη ανάλυση. Με ένα πάτημα κουμπιού παίρνουν την καρτέλα τους και φεύγουν. Δεν έχουμε ουρά, εξυπηρετούνται στο άψε-σβήσε. Και νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό, που κάναμε ως ‘Ένωση’. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.
Αυτή η διοίκηση έχει σχέδια και οράματα. Και συνεχίζει να έχει παρά τα αρκετά χρόνια διοίκησης. Αν ξεφύγουμε από αυτά που φτιάξαμε και πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Στα φύλλα αγώνος γίνεται πολύ δουλειά Πέμπτη-Παρασκευή. Αν αυτά γίνουν ηλεκτρονικά θα βοηθηθούμε πάρα πολύ. Βέβαια δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί, γιατί το λέω τρία χρόνια να το κάνω. Η FIFA και η UEFA δεν έχει φύλλα αγώνος, το ίδιο και η Super League. Γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Μπορούμε και ‘μεις πολύ εύκολα να το κάνουμε. Και έχουμε και την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να το κάνουμε. Απλώς όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Και το επόμενο στάδιο είναι αυτό για μένα. Να πάμε δηλαδή στην κατασκευή ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα, οπότε όλα θα γίνουν πιο απλά. Είναι κάτι που δεσμεύομαι να το κάνω.
-Θα είσαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της ΕΠΣΕ τον Φεβρουάριο;
Η πρόθεση η δικιά μου και των συνεργατών μου είναι να είμαι υποψήφιος. Στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Έχω λευκό ποινικό μητρώο. Το καταστατικό μας δεν ζητάει κάτι άλλο. Εγώ θα ‘κατέβω’ στις εκλογές κανονικά. Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΣΕ.
-Θεωρείς ότι θα υπάρξει αντίπαλη παράταξη απέναντι στην υποψηφιότητα σου;
Δεν με φόβιζε ποτέ ένα αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Και δεν το λέω ούτε εγωιστικά, ούτε έχοντας υψηλή πεποίθηση για τον εαυτό μου. Η πεποίθηση όμως είναι ότι υπάρχουν συνεργάτες στην ‘Ένωση’, οι οποίοι είναι τόσο πολύ δουλευταράδες, τόσο κοντά στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο, που όλο αυτό μου δίνει μια σιγουριά ότι τα ευβοϊκά σωματεία δεν μπορεί να μην τιμήσουν αυτή την προσπάθεια. Αυτό είναι που με κάνει να μην κοιτάζουμε αν υπάρχει κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το αγαπάω πολύ και το ‘χω αποδείξει. Δεν έχω κάτι να κερδίσω. Μπορώ να πω ότι χάνω. Και έχω χάσει -προσωπικά- παρά πολλά. Αλλά μ’ αρέσει.
Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι οι σχέσεις των σωματείων με τη διοίκηση. Ένα τρίτο είναι η μελέτη που υπάρχει στο να επικρατεί ισότητα μεταξύ των σωματείων και τα σωματεία να γνωρίζουν ότι απ’ αυτή την παράταξη και τους συνεργάτες στην ‘Ένωση’ δεν θ’ αδικηθούν ποτέ και δεν θα δώσουν σε κανέναν το έναυσμα να πει το κάτι παραπάνω ή να δώσει το κάτι παραπάνω όσον αφορά και τα διοικητικά της ‘Ένωσης’, αλλά και τα διαιτητικά. Όποτε όλα αυτά με κάνουν να νιώθω και υπερήφανος με τους συνεργάτες μου και ότι τα σωματεία θα μας τιμήσουν. Όπως λέμε ‘είμαι πλήρης’, έτσι νιώθω και ‘γω σαν παράγοντας. Θέλω και το αγαπάω και ασχολούμαι και όσοι με ξέρουν απορούν γιατί ασχολούμαι. Ο λόγος είναι ένας: η αγάπη μου γι’ αυτό. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το αγαπάω πολύ και το ‘χω αποδείξει. Δεν έχω κάτι να κερδίσω. Μπορώ να πω ότι χάνω. Και έχω χάσει -προσωπικά- παρά πολλά. Αλλά μ’ αρέσει. Το μυαλό μου είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Δεν έχω άλλες βλέψεις και δεν κατηγορώ όσους έχουν. Εμένα αυτό μου αρέσει.
-Έχεις αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε πρόσωπα νέων παραγόντων που εκτιμάς. Θα βρίσκονται κάποιοι εξ αυτών στο ψηφοδέλτιο σου; Έχεις μιλήσει μαζί τους;
Ναι έχω μιλήσει, όπως και με άλλους παράγοντες γνωστούς στο χώρο. Υπάρχουν και άλλα ονόματα ανθρώπων με τους οποίους έχω μιλήσει, πέρα απ’ αυτούς για τους οποίους έχω αναφερθεί ονομαστικά. Γιατί πρέπει στην προσπάθεια που γίνεται να μπαίνει και νέο ‘αίμα’ με φρέσκες ιδέες, συν τους έμπειρους. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται κάποιος στο 11μελές συμβούλιο για να προσφέρει και το έχουμε αποδείξει ως διοίκηση. Έχουμε αποδείξει ότι προσφέρουν επί ίσοις όροις και οι πέντε αναπληρωματικοί. Προσφέρουν και οι τρεις της εξελεγκτικής επιτροπής και είναι και παρόντες στα συμβούλια.
Δηλαδή όταν γίνεται ένα συμβούλιο στην ‘Ένωση’, έχουμε καθιερώσει να είναι -εκτός απ’ το 11μελές- οι πέντε αναπληρωματικοί και οι τρεις της εξελεγκτικής επιτροπής, αλλά και άλλοι και γενικά όποιος έχει διάθεση για προσφορά και για δουλειά. Θέλει πολύ δουλειά το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα όταν παίζουν οι μικτές χρειάζονται τέσσερις παράγοντες τουλάχιστον.
Στα συμβούλια μιλάμε για το ποδόσφαιρο της Εύβοιας. Έχουμε ξεφύγει απ’ το σημείο να κοιτάμε τα φύλλα αγώνος, όπως παλιότερα. Γίνονται δύο συμβούλια το μήνα και συζητάμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Όταν είχα πρωτομπεί στην ‘Ένωση’ αναλωνόμασταν με το να διαβάζουμε τα φύλλα αγώνα.
Ο καθένας ξέρει ότι αν θα πέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα θα υποστεί τις συνέπειες του πειθαρχικού κώδικα. Τα ίδια θα ‘φάει’ και ο Γιάννης, τα ίδια θα ‘φάει’ και ο Κωστής, την ίδια τιμωρία.
Τώρα δεν ασχολούμαστε μ’ αυτά, γιατί είναι κομμάτι με το οποίο ασχολείται η πειθαρχική επιτροπή. Υπάρχουν τρεις δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται μ’ αυτά τα ζητήματα. ‘Τυφλοσούρτης’ είναι ο κανονισμός. Ο καθένας ξέρει ότι αν θα πέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα θα υποστεί τις συνέπειες του πειθαρχικού κώδικα. Τα ίδια θα ‘φάει’ και ο Γιάννης, τα ίδια θα ‘φάει’ και ο Κωστής, την ίδια τιμωρία. Δεν έχει ‘άλλα ο Γιάννης, άλλα ο Κωστής’. Η ίδια ποινή είναι για όλους. Στο μόνο που παρεμβαίνει η ‘Ένωση’ και το λέω ευθαρσώς, είναι στις παραβατικές συμπεριφορές με ύβρη σε θεσμούς (παράγοντες, διαιτητές, προπονητές). Αυτοί υπόκεινται σε μεγαλύτερες πειθαρχικές διώξεις, βάσει του καταστατικού.
-Ποια είναι η άποψη σου για την πρόσφατη ανακοίνωση του συνδέσμου διαιτητών.
Τον τελευταίο καιρό ζούμε το θέατρο του παραλόγου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιλάγαμε για εξυγίανση, μιλάγαμε για εγκληματικές οργανώσεις, μιλάγαμε για στημένα παιχνίδια, πράγματα κατάπτυστα για μένα. Αντί να καθίσουμε να βάλουμε σε μια σειρά το ποδόσφαιρο, καταφέραμε να έχουμε επιτροπεία, κάτι που για μένα είναι ότι χειρότερο. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι παράγοντες, και αυτοί που διοικούν και τώρα, είναι αξιόλογοι οι περισσότεροι και έχουν χρόνια στις ενώσεις τους. Απλώς κάποιοι πιστεύω δεν γνωρίζουν καλά το ποδόσφαιρο. Έτυχε να είναι ενός μήνα ή ενός χρόνου παράγοντες και δεν το γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Εγώ όταν μπήκα στην ΕΠΟ, ήμουν ήδη δέκα χρόνια παράγοντας στην ‘Ένωση’. Αλλιώς είχα ‘ζυμωθεί’. Χωρίς να κακολογώ ή να κατηγορώ κανέναν, γιατί σέβομαι τους πάντες και σέβομαι αντίθετες απόψεις ή αντιπολιτευτικές διαθέσεις. Αλλά θεωρώ το σημείο που φτάσαμε και μας οδήγησαν να έχουμε επιτροπεία στην διοίκηση της ΕΠΟ, ξένους διαιτητές και αρχιδιαιτητές. Αυτό είναι για μένα μια απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, των Ελλήνων παραγόντων και διαιτητών και το έχουμε προξενήσει εμείς οι ίδιοι.
Στην ουσία είμαστε ένα τίποτα. Δεν υπάρχει για μένα καμία συμπαράσταση στους διαιτητές που παίζουν, έστω στους καινούργιους. Γιατί στην Super League μέσα σ’ ενάμιση χρόνο αλλάξανε 26 διαιτητές. Όταν αλλάζεις 26 διαιτητές και αυτούς που βάζεις δεν τους στηρίζεις, δεν τους μιλάς σε κάθε παιχνίδι, λογικό είναι να τα έχουν χαμένα. Γιατί όταν διαβάζουν τις ανακοινώσεις των προέδρων που βάλλουν εναντίον τους, με τι ψυχολογία να παίξουν; Για μένα κανένα λάθος δεν είναι εσκεμμένο. Απλώς είναι θέμα ψυχολογίας. Εγώ έχω δει διαιτητές, και δικούς μας, που μιλάμε εδώ ωραία και έχουν θάρρος και τους βλέπεις μετά στην τηλεόραση και μόνο απ’ την όψη τους καταλαβαίνεις ότι είναι φοβισμένοι. Αν είναι φοβισμένος πως να παίξει;
Η ανακοίνωση είναι του συνδέσμου. Η ‘Ένωση’ δεν θέλει να μπλέξει και δώσει πατήματα. Ήδη γραφτήκαν για έναν διαιτητή ότι έχω πει πράγματα και δεν έχω πει κουβέντα. Μιλάω για τον Λάμπρου. Και δεν μιλάω και με τον ίδιο. Το παιδί δεν μένει εδώ και δεν τον βλέπω. Γράψαν ότι τον απεχθάνομαι και τον βρίζω. Αυτά είναι απαράδεχτα πράγματα. Σέβομαι τους πάντες και οι διαιτητές θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σέβονται τον εαυτό τους.
Η πολιτική, ειδικά όταν δεν βοηθάει στις ενώσεις και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με ούτε ένα ευρώ και αναμειγνύεται στα του ποδοσφαίρου, το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους και για κυβερνητικά ωφέλη. Ω, τι δυστυχία για το ποδόσφαιρο!!!
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι πλέον στο ποδόσφαιρο έχει μπει η πολιτική. Η πολιτική, ειδικά όταν δεν βοηθάει στις ενώσεις και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με ούτε ένα ευρώ και αναμειγνύεται στα του ποδοσφαίρου, το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους και για κυβερνητικά ωφέλη. Ω, τι δυστυχία για το ποδόσφαιρο!!! Χρηματοδοτεί τις ΠΑΕ, και καλά κάνει, αλλά το ‘κύτταρο’ του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου είναι το ερασιτεχνικό. Πέντε χιλιάδες αθλητές και η πολιτεία δεν δίνει ένα ευρώ. Θα μπορούσε έστω να κάλυπτε κάποιες διαιτησίες, χωρίς καν αυτά τα χρήματα να ‘περάσουν’ μέσα από την ‘Ένωση’. Έχουμε φτιάξει τα βιβλία με τα ΑΦΜ για όλα τα σωματεία, με εφορία και λογαριασμούς, βάλε τους τα λεφτά εκεί κατευθείαν.
-Για την κάρτα υγείας;
Εμείς δεν είμαστε ξιφασκία. Όλοι έτσι και αλλιώς περνάνε από εξετάσεις. Υποχρέωσε το σωματείο να κάνει εξετάσεις. Το θεωρώ υπερβολή. Θα μπορούσε η πολιτεία σε συνεργασία με την ΕΠΟ, να απαιτεί μαζί με την καρτέλα του ο ποδοσφαιριστής να προσκομίζει με την κατάσταση υγείας και εξετάσεις. Ζητάς εκτός φύλλου αγώνα και κατάστασης υγείας, επιπρόσθετα και κάρτα υγείας για κάθε αθλητή. Βάζεις το κάθε σωματείο να πληρώσει ένα σωρό λεφτά. Θα πρέπει να γίνουν κάποια άλλα πράγματα. Σε άλλα αθλήματα, δεν ξέρω, μπορεί όντως να χρειάζεται η κάρτα αθλητή. Είναι κάτι ουσιαστικά περιττό, αφού ήδη εξετάζεται η υγεία του ποδοσφαιριστή. Ξέρω ότι πολλές ομάδες πηγαίνουν και περνάνε τον κάθε αθλητή σε κέντρα στην Αθήνα. Μπορεί να υπάρχουν σωματεία που απλά πάνε σ’ ένα γιατρό και τον βάζουν να υπογράφει. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει προσοχή.
-Πως είδες την αποπομπή Καμπούρη;
Ο Καμπούρης παίζει τόσα χρόνια στην Super League και δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε τον τελευταίο χρόνο διεθνής και θεωρώ ατόπημα της ΚΕΔ αν θα τον βγάλει, που πιστεύω θα τον βγάλει. Δηλαδή με ένα λάθος, το οποίο ήταν σοβαρό λάθος, τον καταδικάζεις. Αντί να τον φωνάξεις και να του επιστήσεις την προσοχή. Και έχουμε δει διαιτητές να κάνουν πολύ χειρότερα λάθη. Δηλαδή οι διαιτητές της ΕΠΣ Εύβοιας είναι το πρόβλημα; Οι άλλοι διαιτητές της Ελλάδας είναι εντάξει;
-Είχες κάνει ένα σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα της κατάρτισης των ομίλων στη Γ’ Εθνική.
Έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα τόσο καιρό, έχουμε φτάσει Νοέμβρη, και ακόμη δεν ξέρουμε πόσες ομάδες θα πέσουν από τη Β’ Εθνική, αν θα δημιουργηθεί νέα Γ’ Εθνική και Δ’ Εθνική, ακόμη πόσες ομάδες θα πέσουν από τη Γ’ Εθνική. Δεν ξέρει κανείς τίποτα. Δεν είναι τραγικό; Αλαλούμ υπάρχει ακόμη και στην Α’ Εθνική. Άλλα λέει ο υπουργός, αλλά λέει η Super League. Είναι κατάντια να λέει ο υπουργός πόσοι θα πέσουν και πόσοι θ’ ανέβουν. Να σου δίνω τα λεφτά του ελληνικού κράτους για να παρεμβαίνω στο ‘αυτοδιοίκητο’, που ουσιαστικά έχει καταργηθεί.
-Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την επόμενη τετραετία, εφόσον επανεκλεγείς;
Θεωρώ ότι βρίσκομαι λίγο πάνω απ’ το 50% όσων έχω ονειρευτεί για το ευβοϊκό ποδόσφαιρο. Θεωρώ σημαντικό το κομμάτι με το φύλλο αγώνος στο οποίο αναφέρθηκα. Από κει και πέρα θέλω να δημιουργηθούν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ώστε η ‘Ένωση’ να έχει ‘αυτόφωτη’ λειτουργία και η στήριξη των σωματείων μέσω κάποιων πλάνων που έχω στο μυαλό μου.
Ένα μεγάλο ερώτημα για μένα είναι ο ΑΟ Χαλκίς. Πολύ θα ήθελα να βοηθήσω εκεί. Παράγοντες θέλουμε.
-Πως βλέπεις την υπάρχουσα κατάσταση στον ΑΟΧ;
Συνεχίζω να λέω πως μόνο ο ΑΟ Χαλκίς μπορεί απ’ την Εύβοια να βρεθεί και πάλι στην Α’ Εθνική. Γιατί είναι οι συνθήκες τέτοιες. Νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από υγιείς παράγοντες. Δεν χρειάζεται να βάλουν πολλά λεφτά. Χρειάζεται η συμμετοχή κάποιων παραγόντων. Είναι κάτι που ειλικρινά το ψάχνω στο μυαλό μου. Δηλαδή πως θα δημιουργηθεί μια ευρεία πλειοψηφία παραγόντων που να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Με ανθρώπους που θα μπορεί να τους έχει κανείς πλήρη εμπιστοσύνη και με αγωνιστικά κριτήρια στην αρχή πάνω από 50% έμψυχο δυναμικό από την Εύβοια, ώστε να μπορέσει η ομάδα να ανέβει σε υψηλά κλιμάκια.
Δεν το κρύβω ότι ζηλεύω και τον Λεβαδειακό και τη Λαμία. Είναι καλό να ζηλεύεις, δεν είναι κακό. Μου λείπει πολύ αυτό το κομμάτι.
Μην ξεχνάμε ότι είμαστε δίπλα από την Αθήνα. Έχουμε το προτέρημα αυτό να μπορούμε να μαζεύουμε κόσμο. Δηλαδή αν παίζει εδώ ο ΑΟ Χαλκίς, να φέρνει κόσμο να γεμίζουν τα μαγαζιά με φιλάθλους και χρήμα. Δεν το κρύβω ότι ζηλεύω και τον Λεβαδειακό και τη Λαμία. Είναι καλό να ζηλεύεις, δεν είναι κακό. Μου λείπει πολύ αυτό το κομμάτι.
-Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια προοπτική;
Δεν είμαι κοντά στην ομάδα και δεν ξέρω. Με κάποιους που μιλάω, δεν βλέπω καλά πράγματα. Θα πρέπει ο κόσμος να αφυπνιστεί, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να βγει η χρονιά, γιατί νομίζω το πρόβλημα είναι το οικονομικό αυτή τη στιγμή. Αυτοί που ΄τρέχουν’ την ομάδα ξέρουν, δεν μπορώ να ξέρω περισσότερα, αλλά το φοβάμαι.
-Τον έτερο εκπρόσωπο στη Γ’ Εθνική Απόλλωνα Ερέτριας πως τον βλέπεις;
Φοβάμαι ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι παίζουν στη Γ’ Εθνική. Νομίζω ότι τα κακά αποτελέσματα είναι κυρίως λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει και αγωνιστική διάθεση μετά. Όταν παίζεις στην έδρα σου, γιατί και το ‘Ενωσιακό’ έδρα σου είναι, ΄τρως’ και τα σίδερα.
-Πήρε βέβαια η ομάδα την πρώτη της νίκη. Εμφάνισε βελτιωμένο πρόσωπο στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι. Βλέπεις ανάλογη συνέχεια;
Θα πρέπει οι παίχτες να καταλάβουν μέσα τους ότι δεν παίζουν πια στο τοπικό. Με αυτή τη ψυχολογία και στο τοπικό να έπαιζαν, δεν θα βρίσκονταν ούτε στην μέση της βαθμολογίας. Κι ας βγήκαν πρωταθλητές πέρσι. Έχουν βγει και άλλες ομάδες απ’ το τοπικό και χωρίς πολλές μεταγραφές και με το υπάρχον δυναμικό έχουν διεκδικήσει άνοδο και στη Γ’ Εθνική.
Η Ερέτρια είναι μια ομάδα που δουλεύει πολύ τις υποδομές, άρα και να πέσει και να διώξει όλους τους παίχτες, έχει άλλους δεκαπέντε έτοιμους από πίσω. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Θα πρέπει αυτοί που υπάρχουν τώρα να δώσουν το κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν φιλοδοξίες και δεν τους αρκεί απλά το να γράψουν συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Θα πρέπει να προσπαθήσουν οι διοικούντες να τους το μεταφέρουν.
-Το γηπεδικό συνολικά στην Εύβοια συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα. Είχαμε πρόσφατα και το ‘Ζορμπά’ που προκάλεσε ζημιές σε γήπεδα και έκανε το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο.
Το γήπεδο του ΑΟ Χαλκίς, οι πολιτικοί φορείς, που κάνουν κινήσεις -δεν το αμφισβητώ- θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκτήσει προδιαγραφές σε επίπεδα Α’ Εθνικής. Θα πρέπει να το κάνουν αυτό, γιατί όταν γίνει θα έρθουν πολλοί επενδυτές. Επειδή έχω μιλήσει με πολλούς εκτός Εύβοιας, μου λένε ‘αν είχαμε έτοιμο το γήπεδο θα προχωρούσαμε’. Τους λέω ‘ελάτε και θα πιέσουμε να το φτιάξουν’! Ήδη το θέμα με τους προβολείς έχει προχωρήσει, αν και δεν ξέρω γιατί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Ο χλοοτάπητας έχει φτιαχτεί. Πιστεύω αν το βάρος πέσει να φτιαχτεί άλλη μια εξέδρα και γίνει σκεπαστή, με δημοσιογραφικά, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Ακόμη και να φιλοξενήσουμε εθνικές ομάδες. Όταν ήμουν στην ΕΠΟ δεν μπορούσα να φέρω εθνικές ομάδες λόγω της κατάστασης του γηπέδου.
Δεν είναι το κόστος μεγάλο πιστεύω. Είναι μια επένδυση που αν το βάλουν σε πρόγραμμα θα το καταφέρουν. Θεωρώ ότι με ένα εκατομμύριο περίπου θα γίνει ‘κουκλί’. Η Λαμία το έφτιαξε σε τρεις μήνες. Το γήπεδο της δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από το δικό μας. Εκεί βέβαια είχε έναν επενδυτή ο οποίος πήρε την ομάδα και την ανέβασε. Εμείς εδώ παρακαλάμε ώστε πρώτα να φτιάξουμε το γήπεδο και μετά να έρθουν οι επενδυτές. Υπάρχουν επενδυτές στην Εύβοια και μεγάλοι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν και δεν ξέρω τους λόγους. Καλό θα ήταν κάποιοι ν’ ασχοληθούν.
Με το ‘Ζορμπά’ ήταν μεγάλη η καταστροφή στο Μαντούδι. Όλη η περιοχή έγινε μια λίμνη. Είδαμε όμως ότι ο ζήλος και η αγάπη των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική. Έτσι κατάφεραν όλοι μαζί και μέσα σε δεκαπέντε μέρες το ετοίμασαν για να παίξουν. Βλέπουμε λοιπόν τι κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αγάπη για το χωριό, που συνδέεται μ’ αυτό που λέγαμε για αθλητισμό-πολιτισμό. Η ‘Ένωση’ προσπάθησε να τους βοηθήσει σ’ ότι αφορά τα δελτία και όλα τα έγγραφα που καταστράφηκαν. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σ’ αυτή την προσπάθεια.
Στη Δροσιά το μισό γήπεδο χάλασε και αυτό το διάστημα έγιναν έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και πλέον είναι και πάλι διαθέσιμο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες της περιοχής.
Είμαι χαρούμενος που ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα φτιάξει το γήπεδο στο ‘Βούρκο’. Δεν έχω βέβαια εμπιστοσύνη στα χαρτιά. Μακάρι να φτιαχτεί. Είναι ένα γήπεδο ιστορικό και αν φτιαχτεί θα δώσει πολλές λύσεις.
Η Νότια Εύβοια είναι κομπλέ με γήπεδα με χόρτο και πλαστικά. Υστερεί η Βόρεια Εύβοια, που είδαμε η δήμαρχος ότι ξεκίνησε και έφτιαξε ένα γήπεδο στις Γούβες και έχει πει ότι θα φτιάξει και εκείνο στο Αρτεμήσιο και δεν ξέρω ποιο άλλο, νομίζω των Ωρεών. Αν προχωρήσουν και φτιαχτούν και εκεί άλλα δύο γήπεδα, νομίζω θα είμαστε πλήρεις. Και νομίζω ότι χρειάζονται ακόμη 1-2 και τα Μεσσάπεια.
-Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση του γηπέδου της Κανήθου;
Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι έχει σκιστεί κάπου ο τάπητας. Η ιδιαιτερότητα αυτού του γηπέδου είναι ότι κάτω απ’ τον τάπητα είναι άσφαλτος. Οι κραδασμοί όσο και καουτσούκ να έχει δεν απορροφούνται όταν από κάτω υπάρχει άσφαλτος. Και εκεί είναι τα προβλήματα. Γι’ αυτό έχουν παρουσιαστεί πολλοί τραυματισμοί. Αυτοί είναι οι ενδοιασμοί μου μ’ αυτό το γήπεδο. Αλλά εμείς σαν ‘Ένωση’ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όταν δίνει το γήπεδο ο ΔΟΑΠΠΕΧ και με την Περιφέρεια να δίνει άδεια. Εγώ προσωπικά δεν θα πήγαινα σ’ αυτό το γήπεδο να παίξω αν είχα ομάδα. Θα έλεγα ‘δεν πάω να παίξω ποδόσφαιρο, το παρατάω, μηδενίστε με’. Είναι προτιμότερο να βγάλουν τον τάπητα, να ξηλώσουν την άσφαλτο και να τον ξαναβάλουν. Έπαιζαν εκεί οι μικτές και τις πήραμε, όταν αντιλήφθηκα την κατάσταση του γηπέδου, με έναν τραυματισμό παίχτη της Φθιώτιδας, πριν από 11-12 χρόνια. Θυμάμαι τότε μας έκανε καταγγελία η ΕΠΣ Φθιώτιδος στην ΕΠΟ. Από κει και πέρα σταματήσαμε να παίζουμε σ’ αυτό το γήπεδο.
-Το γυναικείο ποδόσφαιρο δείχνει να βρίσκεται σε συνεχή πορεία ανάπτυξης. Φέτος έχουμε δύο ομάδες στη Β’ Εθνική. Βλέπουμε κινήσεις από ομάδες με δημιουργία γυναικείων τμημάτων και ίδρυση νέων σωματείων.
Είμαι υπέρ της ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δυστυχώς σε κάποια σωματεία βρέθηκαν άνθρωποι που λειτούργησαν αντιδεοντολογικά και προς τα κορίτσια και προς το ποδόσφαιρο. Αυτό κατέκρινα και το κατακρίνω. Δεν βλέπω υγιείς καταστάσεις στις Αβαντίδες, προσωπικά. Δεν μπορώ να βλέπω κάτι το οποίο δεν μ’ αρέσει και να λέω ότι μου αρέσει. Θεωρώ θετικό ότι δημιουργήθηκε και άλλη γυναικεία ομάδα. Επίσης η Ερέτρια προχώρησε και στα Ψαχνά φτιάχνουν και γυναικεία ομάδα. Αυτό μ’ αρέσει. Όταν όμως υπάρχουν κακεντρεχείς καταστάσεις, είτε είναι προπονητής, είτε είναι παράγοντας, αυτό το κατακρίνω. Όταν δηλαδή δημιουργούνται και άλλα γεγονότα και μου έρχονται γονείς και μου λένε χίλια δυο πράγματα. Εγώ έλαβα υπόψη μου αυτά που έλεγαν οι γονείς και όχι γιατί έχω πρόβλημα με κάποιον. Δεν κάθομαι ν’ ασχοληθώ και ο καθένας ας κρίνει.
Σε μια συζήτηση που είχα με τον Αντώνη Πριόνα, μου είπε ότι υπάρχει αύξηση 50% στην έκδοση δελτίων στα γυναικεία σωματεία.
-Ποιες είναι οι σχέσεις σου με τον Γιώργο Ψαθά;
Οι σχέσεις μου με τον Γιώργο Ψαθά είναι αδερφικές. Ο Γιώργος είναι συμμαθητής μου και έχουμε μεγαλώσει μαζί. Επειδή λένε διάφορα δεξιά-αριστερά, θέλω να πω ότι ο Γιώργος μου ζήτησε να μπει πρόεδρος στην ‘Ένωση’ για να τιμήσει εμένα ώσπου να επανέλθω και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Δεν ξέρω γιατί λένε μερικοί ότι είμαστε τσακωμένοι. Δεν έχω κανένα καβγά μαζί του. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ως άνθρωποι, αλλά μέχρι εκεί. Ο Γιώργος δηλώνει πολιτικός, του αρέσει το ποδόσφαιρο πολύ και συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη δημαρχία και απ’ ότι μου ‘χει πει θα συνεχίσει εκεί. Και ελπίζω να τα πάει καλά, γιατί το αξίζει και το αγαπάει αυτό που κάνει.
Κλείνοντας, θέλω να δώσω τις ειλικρινείς ευχές μου για αποκατάσταση της υγείας του Νικου Δαφνή. Είναι ένας φίλος ο οποίος είναι εργάτης του ευβοϊκού ποδοσφαίρου και εύχομαι να επανέλθει στις τάξεις της ‘Ένωσης’ γιατί τον χρειάζεται το ευβοϊκό ποδόσφαιρο.